q&a
Visionen är att inspirera barn att byta skärmar mot naturens äventyr och uppleva den tillsammans med sina föräldrar. Vi vill väcka en naturlig längtan efter att utforska och leka i naturen, så att barn själva ber sina föräldrar att ta dem ut på äventyr. Det kan vara så enkelt som att hoppa på en buss till ett närliggande naturreservat, gå till en park och klättra i träd, eller bara gå ut på bakgården för att samla löv och bygga små kojor. När man stänger av telefonen och är närvarande med sina barn så blir det oftast magiska stunder.
In i Naturen är skapat för att inspirera barn att uppleva naturens magi med hela kroppen – att springa, klättra, utforska och känna den frihet som naturen och kroppen erbjuder.
Till skillnad från många andra barnprogram är In i Naturen väldigt långsamt och lugnt. Det innehåller långa, oavbrutna klipp, naturliga ljud och harmonisk musik. Vi använder inga snabba klipp eller psykologiska knep som är designade för att hålla barn fast vid skärmen – tvärtom. Syftet är att ge en rogivande upplevelse som inspirerar till att lämna skärmen och istället gå ut i naturen.
Vi vill visa att det enkla och naturliga kan vara lika fascinerande som det färgstarka och högintensiva innehåll som ofta riktas till barn. Genom att låta barn se ett annat barn leka i naturen, hoppas vi att de själva ska vilja göra detsamma.
Vårt mål är att tala till föräldrars inre kompass snarare än digitala algoritmer, och vi hoppas att familjer som värdesätter vårt budskap sprider det vidare och hjälper oss att nå fler barn genom att bli patreons eller dela.
In i Naturen är tänkt som introduktionsfilm för små barn som möter skärmar för första gången, men även äldre barn som tycker om lugnt, äkta och harmonisk underhållning. Även om vi förespråkar att barn ska exponeras för skärmar så sent som möjligt, förstår vi att det i dagens samhälle ofta är en nödvändighet för att föräldrar ska få ihop vardagspusslet. Vårt mål är att erbjuda ett lugnt, meningsfullt och inspirerande alternativ där barn kan se en jämnårig leka i naturen och bli nyfikna på att själva utforska världen utanför skärmen. Vi vill att barn ska känna att naturen är rolig och tillgänglig – precis som den är för Namah.
Barn som redan är vana vid hög stimulanas från underhållning med konstanta dopamin kickar, kommer nog ha svårt att finna ro i början eftersom de inte får samma stimuli som de är vara vid. Men om föräldrarna bestämmer sig, så kommer barnen efter en period ha vant sig och kanske till och med föredra det, eftersom de upplever en annan typ av stimuli som är lugnande och kopplar an till naturen.
Vi hoppas att barn som ser In i Naturen börjar se naturen som en vän, en lekplats och en plats där de kan känna sig trygga och fria. När barn utvecklar en relation till naturen, börjar de också värna om den.
Genom att visa enkla, glädjefyllda aktiviteter i naturen – som att klättra i träd eller bygga kojor – vill vi minska avståndet mellan barn och natur. Ju mer de lär känna naturen, desto mer kommer de att älska och respektera den.
Inspirationen bakom projektet kommer från Filips egen barndom, där han växte upp på en bondgård och senare i ett litet samhälle i Skåne. Han minns hur tiden bara försvann medan han lekte i skogen, byggde kojor och utforskade världen omkring sig. Det fanns en naturlig harmoni och glädje i dessa upplevelser.
Idag visar forskning att tid i naturen är läkande och avgörande för vårt välbefinnande. Men i en tid där många barn tillbringar mer tid inomhus än utomhus, vill Filip genom In i Naturen inspirera till att återupptäcka den enkla glädjen och harmonin som naturen erbjuder.
Absolut finns den oron, men vi är mer rädda för vad som händer om Namah inte får en djup kontakt med naturen. Självklart är det ibland nervöst att se Namah klättra högt, men vi ser det som en del av hans utveckling. Istället för att förbjuda och skydda honom från allt, väljer vi att vara där och guida honom till att förstå sin egen kapacitet och lära sig säkerhet. Jag har tränat Namah på att klättra sen innan han kunde gå och aldrig stoppat han utan förr visat hur han gör det på ett säkert sätt. Fast oron är alltid där ändå och jag hoppas verkligen att inget kommer att hända honom. Men livet i sig är en risk och saker händer människor hur de än väljer att leva sina liv.
Vi tror att barn blir trygga genom att bygga kompetens, inte genom överbeskydd eller överdriven beröm – "Competence builds confidence, not praise.”
Hans välmående är alltid vår högsta prioritet. Vi är noga med att låta honom vara barn först och främst. Men så som värdlden ser ut idag så känner vi att det är viktigt att visa något annat än den kommersiella underhållning som barn matas med, där fokus ofta ligger på försäljning snarare än barns hälsa.
Tvärtom, det är det sista vi oroar oss för. Vi är mer bekymrade över hur barn som inte växer upp med en relation till naturen kommer att må i framtiden. Det är därför vi skapar det vi göra.
Namah får en balanserad introduktion till teknik genom vårt arbete med In i Naturen. Han har sin egen kamera som han använder för att filma och skapa med, istället för att bara bli underhållen. Vårt mål är att han ska lära sig att använda tekniken som ett verktyg för kreativitet och utbildning snarare än att bli passiv konsument av innehåll.
I dagens samhälle är det lätt att fastna i en konsumtionsspiral där lyckan kopplas till att köpa nya leksaker och prylar. Genom In i Naturen vill vi visa att de bästa upplevelserna finns i det enkla och att naturen erbjuder en rikedom av upplevelser utan att kosta något.
Samtidig är vi idag alla medvetna om att planeten mår inte bra av konsumption. Så om vi vill att våra barn ska ha någon planet att njuta av i framtiden så behöver vi förändra vårt sätt att söka lycka. Tittar vi på forskningen så säger den klart och tydligt att efter människan nått grundläggande behov så påverkar inte objekt vårt välbefinnande lågsiktigt, det är därför folk hela tiden vill ha mer och mer. Medans kontakt med naturen, mindfulness, krativitet, sam-skapande mm har en långvarig possitiv effekt.
Vi hoppas att barn som ser serien börjar längta efter naturäventyr snarare än plastleksaker och uppmuntrar sina föräldrar att ge dem upplevelser istället för prylar. Vi vill att föräldrar oberoende av vilken samhällsklass de kommer ifrån ska kuna svara an på sina barns önskemål om att ta sig ut i naturen. Den finns alltid nära oss om vi väljer att ta bussen några extra stationer.
Naturen skapar en djupare och mer meningsfull relation mellan föräldrar och barn, där möjligheten att uppleva lugn och glädje tillsammans alltid är tillgänglig.
Vi tror på att tala till föräldrars intuition snarare än att anpassa oss efter digitala plattformars algoritmer. Vi vill att innehållet ska spridas organiskt genom föräldrar som ser värdet i det och delar det med andra.
Vi litar på att vårt innehåll talar för sig självt – att de föräldrar som känner igen värdet av lugnt, inspirerande material kommer att hjälpa oss sprida budskapet. Genom Patreon kan de som vill stödja oss ekonomiskt, vilket möjliggör att vi kan fortsätta skapa innehåll utan att behöva kompromissa med våra värderingar.
Genom att dokumentera min sons upplevelser av naturen – helt äkta och spontana utan regi – kan vi visa andra föräldrar och barn hur enkelt det är att utforska tillsammans. Vi vill inspirera till familjeutflykter och gemenskap i naturen, snarare än att föräldrar sitter vid sidan av medan barnen roar sig själva. När vi väcker barnet innom oss så blir livet så mycket roligare och tiden med våra barn så mycket mer meningsfull.
Jag har inga formella utbildningar, utan lutar mig istället på livets erfarenheter. Men att vara uppvuxen på en bondgård har gett mig en naturlig förståelse. Min karriär som fotograf med expeditioner i regnskogar med urfolk, safaris och över 15 års resande världen över har jag fått en djup förståelse för naturen och dess enkelhet. Sen att ha sovit ett år under bar himmel, har gett mig en trygghet i att vara nära naturen. Att nu få dela dessa upplevelser med min son och andra barn känns som mitt kall. Det är en ny utmaning, men jag ser fram emot att låta tiden visa vägen.
In i Naturen fokuserar på aktiviteter som inspirerar till kreativitet och rörelse. Istället för en massa plastleksaker leksaker använder vi det naturen erbjuder – pinnar, löv, stenar och vatten. Vi tror att det är viktigt att barn får möjlighet att leka fritt och upptäcka vad naturen har att erbjuda. Att bygga en fin relation med det som ger oss alla liv, med förhoppning att fler engagerar sig för att bevara den.
Exempel på aktiviteter som visas i serien:
- Klättra i träd
- Bygga kojor, barkbåtar och andra saker med naturens material
- Tälta eller sova i hängmatta under bar himmel
- Titta på stjärnor
- Utforska plantor, träd, blommor, djur mm
- Laga mat
- Fotografera djur och natur
- Dansa
- Springa
- Sjunga och spela
- Måla
Om du tycker om det vi gör, finns det flera sätt att hjälpa oss:
- Dela: Sprid våra filmer till vänner och familj, och berätta om det vi skapar när tillfälle ges.
- Stöd oss på Patreon: Hjälp oss att fortsätta skapa innehåll genom att bidra ekonomiskt och få tillgång till unikt material och inbjudningar till äventyr.
- Engagera dig: Följ oss på sociala medier dela våra filmer, kommentera och berätta om era upplevelser med ert/era barn. Vilka filmer de tycker bäst om och så vidare.
Varje delning och varje bidrag hjälper oss att sprida naturens glädje till fler barn. Tack för ditt stöd!
Föräldrarnas ansvar!
Det är viktigt att tydliggöra att barn alltid ska utforska naturen under uppsikt av sina föräldrar. Alla barn har olika erfarenheter och fysiska gränser, och föräldrar är de som bäst kan avgöra vad som är säkert för just deras barn.
Jag har t.ex. tränat Namah på att klättra och utforska naturen sedan han var liten, och vi känner oss trygga i att veta vad han klarar av. Andra föräldrar bör dock anpassa aktiviteter utifrån sina egna barns förutsättningar och erfarenheter.